onsdag den 7. marts 2012

Independence day

6. marts 1957 løsrev Guldkysten sig fra Storbritanniens jerngreb.. Guldkysten blev herefter anerkendt som det selvstændige land Ghana.
Hvert år bliver denne dato fejret med maner, da ghaneserne er utrolig stolte over deres uafhængighed. Dagen er en helligdag og folk har som regel også fri dagen efter. 
I Accra ligger den store plads Independence Square, hvor et uhørt stort antal mennesker kan være samlet. Anthony tog os med hen for at se den store parade, som skulle holdes i forbindelse med dagen. Hver dag, når vi har kørt på arbejde, er vi kørt forbi pladsen, og der har været et hav af øvelser, så vores forventninger til underholdningen var høje...
Er man til militærmarcher, blev ens forventninger da i den grad indfriet - er det ikke lige ens store interesse, blev man slemt skuffet. Det skal ikke forstås, som at det da ikke var en spændende oplevelse, men militæropvisning i to timer?? Hmm tjae, så er det da også set..


Opvisningen startede med indmarch med kolonner af mennesker i forskellige uniformer. Derefter fulgte der en indmarch med børn i forskellige skoleuniformer. Når man tænker på, at landet lever højt på demokrati og rettigheder, så var der altså lige lovligt meget militær. Hvor var al den afrikanske dans? Hvor var al musikken? Hvor var festen?? Ingen steder åbenbart (hvilket er meget mærkeligt, eftersom de normalt ikke laver andet!)..




På trods af den meget militæropvisning skete der faktisk også andre ting.. Ikke alle tingene var dog lige sjove. En del af børnene og også nogle af de voksne, kunne ikke tåle at stå så lang tid i solen. Vi så desværre folk besvime og som efterfølgende måtte bæres ud. Der var heldigvis en masse læger til steder, så der blev taget godt hånd om dem, men det er aldrig rart at overvære andre mennesker dratte omkuld.
Noget af det, som morede ghaneserne noget så kongeligt, var når hestene lagde en ordentlig omgang hestepærer og en mand (specielt udvalgt til opgaven??) måtte løbe ind og samle det op (kun med hans hænder ligenede det!!)..


Det der dog morede Asger og jeg mest, var de børn, som sad ved siden af os. Asger viste dem, de billeder han tog af dem og det syntes de var enormt sjovt. Det er dejligt, at der ikke skal mere til at more dem (eller os)..  :) 



Ghanas nationalsang:
God bless our homeland Ghana,
and make our nation great and strong. 
Bold to defend forever the cause
of freedom and og right.
Fill our heart with true humility.
Make us cherish, fearless honesty.
And help us to resist oppressors'
rule with all our will
and might evermore.

Ghanas national løfte:
I promise on my honour to be faithful
and loyal to Ghana my mother land.
I plegde my self to the service
of Ghana with all my strenght
and with all my heart.
I promise to hold in high esteem
our heritage won for us
through true blood and toil
of out fathers
and I pledge my self 
in all things to uphold and defend
the good home of Ghana. 
So help God.


- Trine




Ingen kommentarer:

Send en kommentar